Híreink betűméret

Új Széchenyi-terv technológiafejlesztési pályázatai


[2011.02.28.]

Az elmúlt hetekben véglegessé váltak azok a pályázati lehetőségek, melyek az Új Széchenyi-terv keretében elérhetőek lesznek az előttünk álló években. Március elsejétől mintegy 200 milliárd forintos keretre lehet beadni újabb gazdaságfejlesztési pályázatokat technológiai korszerűsítésre, kutatás-fejlesztésre és az üzleti környezet javítására. Ebből 100 milliárd forint kifejezetten mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szól. A pályázati rendszer részbeni átalakítása bizonyos eljárások egyszerűsítését, a különféle értékelések gyorsítását, az egész pályázati rendszer átláthatóbbá válását eredményezheti.

Egy új konstrukció keretében a legkisebbeket hivatott támogatni a „Mikrovállalkozások fejlesztése” megnevezésű pályázat. A konstrukciócélja, hogy vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel együttes biztosítása révén segítse a pályázókat, hogy kis lépéssel fejlesszék a vállalkozásukat technológiai korszerűsítésen keresztül. A megvalósítandó projekt vissza nem térítendő támogatásból, hitelrészből és sajátforrásból tevődik össze, amelyek összesen határozzák meg a pályázati projekt értéket. Fontos megemlíteni, hogy a konstrukció kertében ingatlan vásárlásra és fejlesztésre is van mód.

Ismét meghirdetésre került az elmúlt években „sikerpályázatnak” is nevezett technológiai korszerűsítés konstrukció. A pályázati kiírás célja a mikro-, kis- és középvállalkozások eszközbeszerzéseinek és információs technológiai fejlesztések támogatása annak érdekében, hogy versenyképességük javuljon és piaci helyzetük stabillá váljon. A GOP-2011-2.1.1/A és KMOP-os párja keretében 2011. december 31-ig nyújtható be igény 20-40%-os támogatással.  

Nagyobb volumenű, közepes forrásigénnyel rendelkező projektek beadására is van ismételt lehetősség. A GOP-2011-2.1.1/B pályázati kiírás célja a kis-és középvállalkozások különféle belső fejlesztéseinek (pl. eszközvásárlás,ingatlan-beruházás, marketing) támogatása egy pályázati projekt keretében annak érdekében, hogy ezen beruházások révén fejlődhessenek a vállalkozások, új munkavállalókat foglalkoztathassanak, és új piacokat szerezhessenek. A vállalkozások minél több területet érintő fejlesztése céljából eszközbeszerzésre, illetve információs technológia-fejlesztésre is lehet pályázni. 

A több százmillió Ft támogatást igénylő, jelentős mértékű foglalkoztatást vállaló vidéki projektek támogatására a GOP-2.1.3-as pályázat hivatott. A támogatást igényelni lehet új munkavállalók foglalkoztatására, eszközbeszerzésre, információs technológia-fejlesztésre. Ezekhez kapcsolódóan támogatható továbbá infrastrukturális és ingatlan-beruházás, eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc megvásárlása, gyártási know-how beszerzése, piacrajutás támogatása, vállalati humánerőforrás fejlesztése, tanácsadás igénybevétele, illetve minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása.